Dialogi työpaikalla vahvistaa henkilöstön hyvinvointia ja työn kehittämistä

Työpaikoille tarvitaan nuotiopiirejä

Oletko joskus istunut nuotiolla? Ehkä nuoruudessa partiossa tai rippikoululeirillä? Tai kesämökillä läheisten kanssa tai luonnossa patikkamatkan varrella? Muistatko sen rauhan, kiireettömyyden tunteen ja miten kaikki voivat istua tulen äärellä vieri vieressä, yhdessä huolehditaan roihusta, nautitaan sen lämmön tunteesta ja valosta. Tutut ja tuntemattomat toisilleen kohtaavat tulen äärellä ja usein keskustelun kautta jokainen lähtee taholleen, mutta muistaen yhteisen hetken ja keskustelun synnyttämän yhteyden. 

Kuvittele hetki: istut tiimisi kanssa ympyrässä rauhallisessa tilassa symbolisen nuotion äärellä. Jokainen puhuu vuorollaan, hiljaisuuskin tuntuu luontevalta, ja kiireiset arjen rutiinit ovat hetkeksi syrjäytyneet. Tällainen pysähtymisen hetki dialogiin voi tuoda työpaikalle aivan uudenlaista energiaa, syvällistä ymmärrystä ja yhteisöllisyyttä.

Työelämässä on usein kiire. Projektit, deadlinet ja tehokkuuden vaatimukset vievät helposti mukanaan, ja aidolle kuuntelulle tai pysähtymiselle ei jää tilaa. Silti juuri näissä hetkissä, kun pysähdymme tietoisesti vuorovaikutukseen, piilee avain moniin työyhteisön ongelmiin ja kehitykseen.

Miksi dialogiin pysähtyminen kannattaa?

Dialogi työpaikalla, jossa keskitytään avoimeen ja tasavertaiseen keskusteluun, tarjoavat lukuisia hyötyjä. Ne vahvistavat luottamusta, edistävät ymmärrystä ja luovat mahdollisuuden oivalluksille, joita kiireessä ei koskaan syntyisi. Asioista voidaan puhua avoimesti, tasa-arvoisesti ihminen ihmiselle, rakentavasti. Samalla saa aitoa vertaistukea työkaverilta, joka on voinut tuntea tai kokea samoin kuin itsekin. Dialogissa myös syntyy ja voimistuvat yhteiset voimavarat. Kaikki näyttää valoisammalta ja saadaan voimaa ja tukea katsoa yhdessä eteenpäin myös vaikeissa tai kuormittavissa tilanteissa. 

Dialogi työpaikalla vahvistaa henkilöstön hyvinvointia ja työn kehittämistä

 

1. Luottamuksen rakentaminen

Kun työyhteisö pysähtyy kuuntelemaan toisiaan aidosti, jokainen saa mahdollisuuden tulla kuulluksi ja nähdyksi. Tämä vahvistaa luottamusta – sekä yksilöiden välillä että koko tiimissä. Luottamus on hyvän yhteistyön perusta, ja ilman sitä moni työelämän konflikti jää ratkeamatta.

2. Aito ymmärrys ja yhteinen suunta

Kun keskustelulle annetaan tilaa, eriävätkin mielipiteet pääsevät esille turvallisessa ilmapiirissä. Näin syntyy parempi ymmärrys siitä, miksi joku ajattelee tai toimii tietyllä tavalla. Tämä auttaa työyhteisöä löytämään yhteisen suunnan, joka perustuu todelliseen vuoropuheluun.

3. Oivallusten synty

Rauhallinen keskusteluympäristö luo pohjan luovuudelle ja ajatusten leikille. Kun kiire ja tehokkuuden vaatimukset väistävät, ajattelulle jää tilaa. Uudet ideat ja ratkaisut voivat löytää tiensä esille, kun tiimi kuuntelee ja rakentaa ajatuksiaan yhdessä.

4. Hyvinvoinnin tukeminen

Dialogit ovat myös palauttavia. Kiireisen arjen keskellä pysähtyminen ja kuulluksi tuleminen voivat olla voimauttavia kokemuksia, jotka parantavat sekä yksilöiden että koko työyhteisön hyvinvointia.

Miten toteuttaa rakentava ja voimavaroja tuova dialogi työpaikalla?

Tällainen dialogi ei synny itsestään – se vaatii tilan, ajan ja usein myös ulkopuolisen valmentajan tukea. Olemme toteuttaneet monenlaisille työpaikoille erilaisissa tilanteissa dialogeja, jotka auttavat heti rakentamaan luottamusta, selvittämään konflikteja, luomaan yhteyttä tai tukemaan hyvinvointia mm. muutostilanteissa. Alla on esimerkki siitä, miten esimerkiksi kahden tunnin dialogihetki voitaisiin toteuttaa valmentajan ohjauksessa.

  1. Mieti millainen haaste teillä on työpaikalla? 
  2. Suunnitellaan teille sopiva dialogi tai tapa kehittää ja parantaa tilannetta. 
  3. Järjestetään työyhteisödialogi työyhteisön haasteesta työpaikalla, valitussa tilassa tai etänä. 
  4. Sovitaan yhdessä esille nousseiden asioiden edistämisestä työpaikalla. 
  5. Dialogi voi olla kertaluonteinen tai dialogisarja, jolloin työyhteisön keskustelukulttuuri kehittyy ja juurtuu työyhteisöön tapana toimia. 

Olemme toimineet Erätauko-säätiön kumppanina rakentavien ja tasa-arvoisten dialogien ohjaajina jo yli seitsemän vuotta. Olemme kouluttaneet ja opastaneet työyhteisöjä dialogitaidoissa ja keskustelukulttuurin rakentamisessa ja ohjanneet dialogeja erityisesti haastavissa muutostilanteissa tai kun on ollut työhyvinvointiin liittyviä haasteita. Olemme verranneet näitä dialogeja nuotiopiireihin, joissa luottamus ja yhteisöllisyys rakentuvat kohtaamalla rauhassa toisia. Solmut aukeavat ja vaikutukset ovat silmin nähtävissä. 

Lue lisää toimitusjohtajamme Tarja Elorannan ajatuksista Erätaukosäätiön blogista

Erätaukosäätiö palkitsi vuonna 2021 KM Futuren Suomen Dialogiteko – kunniamaininnalla muiden alan toimijoiden kanssa. 

Jaa blogimme