| | |

Millainen on reittioppaasi uuteen arkeen?

Työkulttuurin kehittäminen

Vieraskynässämme Tiina Savolainen, Työelämän tuumailija, tuunailija ja toimeenpanija tuumailee miten haasteellinen vuosi Covid-19 vaikutti työyhteisöihin työkulttuurin ja uuden arjen näkökulmasta.

Reititys uuteen arkeen

Covid-19 synnytti ajan, jolloin kuulumisten kysymisestä on tullut piinkovaa johtamisen ydintä ja tiimit pohtivat kollektiivista erilleen kasvamista. Miten tässä näin kävi? Ja ennen kaikkea miten tästä eteenpäin?

Uudenlaiset tavat kommunikoida, tehdä asioita hyödyntäen teknologiaa ja rakentaa parempaa tulevaisuutta yhdessä.

Työkulttuurin muotoilua kiireessä

Covid-19 sysäsi organisaatiot nopeasti liikkeelle muotoilemaan työkultturiaan uusiksi.  Toimenpiteet ja ratkaisut oli synnytettävä välittömästi ja valtaosa niistä viestittiin henkilöstölle valmiiksipureskeltuna johdon toimesta. Toimenpiteet osallisuuden ja moniäänisyyden varmistamiseksi oli jätettävä kiireen edessä toivelistalle odottamaan parempia aikoja.

Valitut toimenpiteet vavisuttivat organisaatiokulttuureiden rakenteita ja olettamuksia totututuista työntekemisen malleista. Näkyvin ratkaisu, etätyömoodiin siirtyminen on vaikuttanut eri tavoin eri työpaikoilla ja tiimeissä. Vaikka osassa organisaatioita monipaikkaisuus ja etätyöskentely eivät ole vieraita ja niitä tukemaan on luotu pelisääntöjä ja toimintamalleja, eivät nekään ole täysin välttyneet työkulttuurin uudellenarvioinnilta ja muutoksilta. Toisaalta suuri määrä töitä vaatii fyysisen läsnäolon eikä työskentely kotoa käsin ole mahdollista. Tästä huolimatta näissäkin työpaikoissa osa tehtävistä (esim. hallinto) on voitu siirtää etätyöskentelymalliin, mikä on synnyttänyt muutostarpeita työpaikan kulttuurissa.

Oppiminen muutoksen keskellä vie pitkälle

Jo vuosikymmenet johtamis- ja strategiakurut ovat painottaneet, että muutoksessa pärjätäkseen on yksinkertaisesti pakko oppia uutta. Joku uskoi, toinen ei. Nyt korona tuli yllättäen ja kutsumatta. Se toi välttämättömän pakon oppia uutta. Se on sysännyt kysymättä organisaatiot ja ihmiset sille kuuluisalle epämukavuusalueelle, jossa uutta potentiaalia testataan ja kasvun mahdollisuuksia syntyy. Kun motiivina on pakko, se harvoin kannattelee pitkiä aikoja. Toisaalta se voi olla alkusysäys, joka saa meidät liikkeelle haastamaan oletuksia oikeista ja mustavalkoisista totuuksista, poisoppimaan toimimattomia tapoja sekä kokeilemaan rohkeasti uutta. Erehdyksiltä, virheiltä ja pettymyksiltä ei voi välttyä ja hyvä niin. Ilman niitä ei opita.

Mitä jää jäljelle?

Mitä jää jäljelle, kun ihmisen ympäriltä viedään organisaatiokulttuurin näkyvät rakenteet ja toiminnalliset ilmiöt, joilla työntekijä voi kuvata kertoakseen työstään, työnteon tavoista ja työnantajastaan? Kun istut kotiosoitteessasi sähköpöydän virkaa toimittavan silityslaudan ääressä tai itse rakentamassa työpisteessäsi saunassa, jonne ei perheen tausta äänet kuulu, kääntyy huomiosi väistämättä alkuviehätyksen jälkeen työntekemisen perusoletuksiin ja arvoihin. Syntyy kysymyksiä: mikä itse asiassa työssä, työyhteisössä, johtamisessa ja koko organisaatiossa on tärkeää? Jaanko samat perusoletukset ja arvot kollegoitteni ja esimieheni kanssa? Onko olemassa merkkejä siitä, että olisimme työtiimissämme kollektiivisesti kasvaneet erillemme kuluneen vuoden aikana? Mikä meitä pitää yhdessä? Mikä on itsestäänselvää ja merkityksellistä vai onko mikään?

Vaikka työkulttuurin muutos sai turbovauhtia viheliäiseltä koronalta ja kyytiin oli hypättävä ilman, että reitti oli tiedossa, on tässä kohtaa reissua aika ottaa reititys uuteen arkeen omiin ohjaimiin ja työyhteisöjen työstettäväksi. Tässä reitityksessä tarjoamme tukeamme ja osaamistamme niin johtamisen kuin työyhteisönkin hyödyksi.

Vieraskynässä Tiina Savolainen

 ”Menossa mukana uuteen arkeen” KM Futuren reittiopastuksen avulla

Reittiopastukseen kuuluu

  1. Tiimin tilannekuva
  2. Virtuaalioppaat verkkomateriaaleina
  3. Dialogiset työskentelypysäkit valitussa aiheessa
  4. Ryhmä ja yksilöcoachingopastukset
  5. Vaikuttavuuden ja hyvinvoinnin arviointi matkan varrella

Ota yhteyttä ja kysy, miten voimme auttaa teitä kehittämään työkulttuuria.

Lue myös aiemmat blogimme:

Similar Posts