Osaamispula

Lieneekö meillä riittävä osaaminen vai osaamispula?

Lumimyrskyisenä aamuna päätin jättää auton kotiin ja mennä asiakkaalle julkisilla. Hyppäsin Otaniemeen menevään bussiin ja valmistelin tulevaa tapaamistani, jossa tarkoituksena oli haastatella erästä asiakasta tietopääoma-asioissa. Ennen Otaniemeä huomasin neljä kaverusta, jotka jäivät samalla pysäkillä pois. Todennäköisesti intialaisia, menossa Aalto-yliopistolle opiskelemaan.

Minulla oli vielä aikaa, joten päätin pysähtyä kahville Otaniemen kirjastoon. Viereisessä pöydässä istui ryhmä opiskelijoita, jotka työstivät projektityötä englanniksi. Kuulin miehen sanovan:

”Sinä Miia olet niin avoin, onpa virkistävää”  Miia hämmentyy ja sanoo, ettei hän ole erityisen avoin, mutta ehkä sinulle. Jolloin mies tokaisee: ”Jos vertaan muihin suomalaisiin, joita olen tavannut, olet erittäin avoin ihminen” Kaikki nauravat. Lähden hymyssä suin kohti asiakasta.

Valtiovarainministeriön Mika Lintilä antoi professori Erkki Ormalalle Aalto-Yliopistosta tehtäväksi selvittää valtion toimien riittävyyttä ja relevanssia soveltavan tutkimuksen voimavarojen osalta sekä Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:n roolia elinkeinoelämää palvelevan tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kannalta. Professori Ormala luovutti selvityksensä ministeri Lintilälle keskiviikkona 9. tammikuuta. (TEM)

Kestävä talouskasvu, tuottavuuskehitys ja työllisyys ovat riippuvaisia hyvin menestyvästä innovaatiotoiminnasta. Syinä erityisesti rahoituksen leikkaaminen innovaatiotoiminnasta ja tutkimuksesta.
Johtopäätökset ja suositukset
  • Kokonaisuutta hallitsevan ja ennakoitavan tutkimus- ja innovaatiopolitiikan palauttaminen
  • Soveltavan tutkimuksen ja yhteistyörahoituksen kasvattaminen
  • VTT:n aseman vahvistaminen
  • Yhteistyön vahvistaminen ja eräissä tapauksissa alkuvaiheen ekosysteemikoordinaattori
  • Yliopistoille ja tutkimuslaitoksille selkeät kannustimet yhteistyöhön
  • Koulutusjärjestelmän ja työlupakäytäntöjen kehittäminen osaajapulan välttämiseksi
  • Rahoitusperiaatteiden kehittäminen
Professori nostaa esille myös osaamispulan ja koulutusnäkökulman. 
Innovatiivisuus vaatii diversiteettiä
”Globaalisti käydään massiivista kilpailua huippuosaajista. Mitä Suomessa teemme? Laitamme huippuosaajat tarveharkintaan. Sen jälkeen 6-8 kuukauden kuluttua mahdollisesti tulee lupa saada työviisumi Suomeen. Me koulutamme satoja huippuosaajia meidän yliopistoissa, sekä tohtoreita että maistereita, mutta sen jälkeen kun he valmistuvat, he joutuvat muuttamaan kotimaahansa ja hakemaan työviisumia. Mahdollisesti 8 kuukauden kuluttua se voidaan hänelle myöntää. Täytyy ymmärtää, että nämä ovat globaalisti haluttuja ihmisiä, eivät he odota kahdeksaa kuukautta. Olen itse toiminut aikanaan sellaisessa maassa, jossa puhelinsoitto riitti ulkomaisen työntekijän hankkimiseksi. Se maa oli Suomi”

 

https://tem.fi/artikkeli/-/asset_publisher/ministeri-lintila-julkisen-ja-yksityisen-sektorin-yhteistyo-avain-innovaatiopolitiikan-uudistamisessa

#elinikäinenoppiminen #tem #innovaatiokyky #henkilökohtainentietojohtaminen #kehityskeskustelu #lut #tietojohtaminen #dialogi #osaaminen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *